10. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Úgy tudom, Teréz nővérem, hogy te is szenvedtél az Isten dicsőségét nélkülöző fölösleges beszélgetések terhétől?
Teréz: Igen, sőt én magam hajtottam ebbe az igába a fejemet. Ráadásul egyik nővértársammal egymást fertőztük meg a tunya lelkeket megülő nyavalyával.
Gergely: És hogy tudtál felülemelkedni a hiábavaló szavak áradatán? Hogyan tudtatok a sekély parttól bemenni a mély vízbe?
Teréz: Igen, testvérem, valóban felülemelkedtem, de csak úgy volt ez lehetséges, hogy nem a nővértársam nélkül akartam kigyógyulni a száj hamisságából, hanem vele együtt. Gergely testvérem, én nem akartam siettetni a változást, türelmesen vártam a szembesülés őszinte pillanatát. Hittem, hogy az őszinteség gyógyítani fog engem is, őt is.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„A tunya lélek fokozatosan bukik el. Ha nem óvakodunk a hiábavaló szavaktól, nemsokára ártó kifejezésekre ragadtatjuk magunkat; eleinte élvezzük, hogy mindenféléről pletykálunk, azután csípős megjegyzéseket teszünk mások életére, végül pedig nyíltan rágalmazzuk őket. így szaporodnak a csípések, támadnak a veszekedések, így gyúlnak meg a gyűlölség fáklyái, így alszik ki a szívek békessége. Salamon nagyon jól mondja: „A perpatvar kezdete olyan, mint amikor kicsap a víz.” (Péld 17,14.) A vizet kiengedni annyit jelent, mint szájunkat szóáradatra nyitni. Jó értelemben viszont azt mondják: „A férfiszájból olyanok a szavak, mint a mély víz.” (Péld 18,4) Civódás forrása, aki kiereszti a vizet, mert aki nem fékezi nyelvét, szétzilálja az egyetértést. Pedig írva van: „Aki elhallgattatja a bolondot, haragot enyhít” (Péld 26,10).”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 169.o.)

„A jó Isten megértette velem, hogy vannak olyan lelkek, akikre fáradhatatlanul vár az Ő irgalma, akiknek csak fokról fokra adja meg világosságát, éppen ezért nagyon őrizkedtem attól, hogy siettessem ennek az óráját és türelmesen vártam, mikor tetszik úgy Jézusnak, hogy meghozza azt.”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 280. o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.