127. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, aki olyan kicsi, mint te, az áthatol a hatalmas erődítmények résein és beviszi a béke üzenetét az ellenség foglyaként szenvedők szívébe.
Teréz: Igen, de csak ha észrevétlen maradok, és a haragra békével támadok. Gergely testvérem, csak az igazak tudnak belépni a zárt kapukon.
Gergely: Minden kapu kinyílik, ahol az evangéliumot Szentlélekkel hirdetik. Így az igazak minden kérdése, egy újabb küszöb átlépése.
Teréz: Igen, az igazak előtt utat tör az evangélium szava, ezért a Béke Hercegének minden szava maga a csoda. Én már nem várok más csodát, mert ismerem az evangélium titkát.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Mivel a lelkipásztoroknak nemcsak azt kell megtanítaniuk, hogyan támad a bűn, hanem azt is, hogyan erősít meg az erények gyakorlása, helyesen fűzi hozzá: ’építs ellene falat’. A szent prédikátor akkor épít sáncot, amikor bemutatja azokat az erényeket, melyek sikeresen visszaverik a vétkeket. Minél erősebb az ellenállás, annál hevesebb a támadás. Ezért teszi hozzá: ’emelj töltést, helyezz el vele szemben tábort és vedd körül faltörő kosokkal’. Akkor emel töltést a tanító, ha jelzi, hogy növekszik a kísértés. A lelkipásztor tábort ver Jeruzsálem ellenében, amikor figyelmezteti hallgatóit, hogy a ravasz ellenség körmönfont és szinte észrevehetetlen cselvetéseket állít jámbor szándékaikkal szembe. Faltörő kosokat helyez el köröskörül, amikor leleplezi a kísértések nyilait, melyek körülvesznek bennünket az életben és rést ütnek az erények védfalán.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 111-112.o.)


Hogy érte el azt a rendületlen békét, amelyben része van? „Elfelejtettem önmagam, és arra törekedtem, hogy semmiben sem keressem magam.”
(Kis Szent Teréz, Utolsó beszélgetései nővérével, 79.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.