13. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Tudod miben áll az igazi türelem, Teréz nővérem? Akarod hallani?
Teréz: Igen, mondd, Gergely testvérem, teljes figyelemmel hallgatom a tanításodat!
Gergely: Akik sok borsot törnek az orrunk alá, azokat nem kitüsszögni kell gyűlölettel az életünkből, hanem jóságos szeretettel fordulni feléjük.
Teréz: Igen, így aztán mi törünk mennyei borsot az ő orruk alá…! Ez nagyon jó! Így már más. Ráadásul még én azt is hozzátenném, hogy azt a nyugalmat, amit magunknak kívánnánk, de elveszik tőlünk a kellemetlenkedő emberek, adja oda Istenünk a szoptatós anyáknak.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„A türelmeseket figyelmeztetni kell, hogy iparkodjanak szeretni azt, amit kénytelenek eltűrni: mert ha türelmüket nem támogatja a szeretet, nyilvánvaló erényük ellentétébe fordul és a gyűlölet bűnévé válik. Pál leszögezi, hogy a szeretet türelmes, de utána nyomban hozzáfűzi, hogy a szeretet jó, ezzel rámutat, hogy nem szűnik meg szeretni azokat, akiket türelemmel elvisel.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 144.o.)


„Kicsi életem abból áll, hogy szenvedjek, és ez meg is van! Nem mondhatnám: Istenem, ez az Egyházért van, Istenem, ez Franciaországért … stb… A jó Isten jól tudja, mit kell tennem. Mindent neki adtam, hogy örömet okozzak neki. És aztán nagyon kifárasztana, hogy azt mondjam neki: Ezt adja Péternek, azt adja Pálnak. Csak akkor teszem ezt meg gyorsan, amikor egy nővér kér erre, és azután nem gondolok többé rá. Amikor hithirdető testvéreimért imádkozom, nem ajánlom fel szenvedéseim. Egészen egyszerűen azt mondom: Istenem, add nekik mindazt, amit magamnak kívánok.”
(Kis Szent Teréz, Utolsó beszélgetései nővérével, 81.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.