133. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, aki nem tűzi ki célnak a legnagyobbat, az a legkisebbet sem éri el.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, aki viszont nem valósítja meg a legkisebb célokat, az sohasem érheti el a legnagyobbat. De folytasd tovább te, mondd, mi ennek az értelme? Mért van ez így?
Gergely: Mert a kis célok és a nagy célok között összefüggő út van. Elmosni egy poharat a tiszta szeretet egyetlen mozdulatával, szinte egyet jelent az Isten országának megvalósulásával. Aki suttogva is éppúgy szeret, mint hangosan, az már a mennyországban van.
Teréz: Igen, akkor tanításunk csapja alá tartsuk oda a picinyeink buksiját!
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„A hebehurgyák lerombolják cselekedeteik értékét azáltal, hogy nem a megfelelő időben tesznek jót, és mivel nem tudják megkülönböztetni a jót, rosszat tesznek. Nem veszik észre, hogy mit mikor kell tenniük, és többnyire későn látják be, hogy nem úgy kellett volna cselekedniük. Salamon jól mondja nekik, mintha hallgatói lennének: ’Akármit teszel jól vigyázz magadra’ (Sir 32,24) Továbbá: ’Egyenest előre nézzen a szemed’ (Péld 4,25) Akkor néznek a láb elé a szemek, ha cselekedeteinket bölcs megfontolás előzi meg. Akiben nincs meg a helyes előrelátás, csukott szemmel jár: előrehalad az úton, megfontolás híján azonban nem ér célt, hanem kimerül, mert nem figyeli, hová irányítsa cselekvése lépteit.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 173.o.)


„… nagyon szerettem Papát és Mamát és ezer módon fejeztem ki gyöngédségemet, mert igen közlékeny voltam. Csak az eszközeim voltak néha különösek, amint ezt Mamának egy levele is bizonyítja: „Nincs még egy ilyen huncut, mint ez a baba, megsimogat s közben a halálomat kívánja: ’Ó, milyen jó volna ha meghalnál, kis Anyám!’ … erre megpirongatják, s így felel: ’Csak azért, hogy az Égbe menj, hiszen azt mondtad, hogy meg kell halni ahhoz, hogy oda jussunk”. Túláradó szeretetében ugyanígy kívánja apja halálát is.’”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 28-29.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.