147. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: A balgaság a dolgok természetes lényegével dacol, a bölcsesség pedig inkább elfogadja, figyeli, majd ezáltal megérti és jól felhasználja a dolgok természetes működését.
Teréz: Igen, a gyöngéket gyöngéden vezetni, az erőseket elevenebbé tenni – ez a kiképzés igazán mesteri!
Gergely: Teréz nővérem, az Úr tiszta könnycseppje, hogyan segítsünk azon, aki a fájdalmát gyémántkemény arca mögé rejtette?
Teréz: Igen, minden sebre orvosság Krisztus sebe. Mi is sebzett gyógyítók vagyunk, nem kell magunkat tökéletesnek hazudnunk. Én akkor kezdtem el szeretni, amikor nem kellett féltenem a sebeim, mert az eljövendő tavasz bizonyosságával éreztem, hogy Papa keze végtelen.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Azokat, akik a csapások ellenére javíthatatlanok maradnak, nyájas rábeszéléssel esetleg meg tudjuk nyerni. Akiket a kínszenvedés nem tesz jobbá, a szeretetteljes gyöngédség néha megállít a gonoszság útján. Vannak betegek, akikre az erős orvosság nem hat, de a langyos víz helyrehozza őket; vannak sebek, melyeket nem lehet felvágni, de olajos borogatással behegednek; a kemény gyémántot hiába csiszoljuk vassal, de kecskevérben meg tudjuk lágyítani.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 165.o.)


Meg kell mondanom, Anyám, hogy Mama halálával szerencsés természetem teljesen megváltozott; én, az élénk, nyíltszívű, félénkké és csendessé lettem s a végletekig érzékennyé. Elég volt egy tekintet ahhoz, hogy ontsam a könnyeimet, csak úgy éreztem jól magam, ha senki sem foglalkozott velem, nem bírtam idegen emberek társaságát elviselni, csak a meghitt családi légkör tudott felvidítani ... Eközben szüntelenül a legszeretőbb gyöngédség vett körül. Papa annyira gyöngéd szíve már meglévő szeretetét igazi anyai szeretettel toldotta meg! …”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 46.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.