186. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Aki nem tehet jót, az kétszeresen szenved.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, de miért?
Gergely: Azért Teréz nővérem, mert a szeretet szülni akar, és ha a tett bennszakad, akkor anya és gyermek egyszerre meghal.
Teréz: Igen, igazad van, mert szépen beszélsz, úgy, mint aki hallgatja a Lélek zenéjét. És aki nem fél kitárni karjait a zene ütemére, az belekezd egy végtelen repülésbe…
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Figyelmeztetni kell az elkülönülőket, értsék meg: amíg egyenetlenségben élnek felebarátaikkal, nem kedveskedhetnek Istennek a jócselekedetek áldozatával. Hiszen írva van: ’Ha ajándékot akarsz az oltáron felajánlani, és ott eszedbe jut, hogy embertársadnak valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, s menj, előbb békülj ki embertársaddal aztán térj vissza és ajánld fel ajándékodat’ (Mt 5,23-24) E parancsból következtethetünk arra, milyen tűrhetetlen azok bűne, akiknek áldozatát nem fogadja el az Úr. A rossztetteket eltörlik a jótettek: ebből értjük meg igazán, mekkora bűn a civakodás, mert amíg gyökeresen ki nem irtjuk, megakadályoz minden jótettet.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 203-204.o.)


„Amikor az Égben leszek, ha majd nem tudok eljönni, hogy maguknak kis ’játékokat’ rendezzek a földön, elmegyek majd sírni egy kis ’sajokba’.”
(Kis Szent Teréz, Utolsó beszélgetései nővérével, 40.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.