201. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, az lesz szent, aki gyorsan fut, vagy az, aki nagyon tud?
Teréz: Igen, sem a tudás, sem az akarás, hanem csak a megváltás – így tanítja az, aki rohant a keresztfa után!
Gergely: Akkor miért hajtsunk, nem számít a szaladásunk?
Teréz: Igen, Gergely testvérem, számít a szám is, de el ne veszítsük a lelkünk, ezért inkább az Úr előtt üljünk, mint ördögi körökben pörögjünk és pörkölődjünk…
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Figyelmeztetni kell tehát a jóakaratúakat, hogy ha nem igyekeznek utánozni azt, amit dicsérőleg helyeselnek, akkor csak úgy tetszenek nekik a szent erények, mint a szájtáti nézőknek a hiú látványosságok. Ők is dicsérik a kocsihajtók és a komédiások bemutatóit, és ők sem akarnak olyanok lenni, mint akiket dicsérnek. Csodálják, hogy köztetszést aratnak, de ők nem így akarnak tetszeni. Meg kell mondani a jóakaratúaknak, hogy mások jótetteit látva szálljanak magukba, ne bizakodjanak bennük: ne dicsérjék azt a jót, amit ők maguk nem akarnak megcselekedni. A végső számadásnál annál szigorúbb büntetésben részesülnek, minél kevésbé akarják utánozni azt, amit tetszéssel fogadnak.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 148-149.o.)


„mindig ugyanazzal a merész bizalommal érzem, hogy nagy Szent leszek, mivel nem saját érdemeimben bízom, hiszen olyan egyáltalán nincs nekem, hanem Abban remélek, aki beéri majd gyenge erőlködésemmel, egészen Magához emel s végtelen érdemeivel elborítva, Szentté fog tenni engem. Ekkor még nem gondoltam arra, hogy sokat kell szenvedni ahhoz, hogy az életszentséget elérjük, a jó Isten nem késlekedett azzal, hogy megtanítson erre, reám bocsájtva azokat a megpróbáltatásokat, amelyeket már elmeséltem …”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 85-86.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.