210. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: „Csodálandó, de semmiben sem követendő” – mondogatják a szentről a félig-szentek, de mégis hogyan ébresszük fel a lelkesedésüket?
Teréz: Igen, a tévedés eloszlik, ha Papánk dicsősége felfénylik. Fényeskedjék a szent, hogy megkérdezzék: miért olyan esztelen?
Gergely: Teréz nővérem, azt mondod, hogy ész nélkül mész végül?
Teréz: Igen, Gergely testvérem, mert a Mestert is háborodottnak tartották, ezért ha senki nem tart őrültnek minket Krisztus szeretetéért, akkor az a kérdés, hogy egyáltalán szeretjük-e Őt, aki nem méltó másmilyen szeretetre.
Gergely: Értelek. Tehát akit még nem üldöztek Krisztusért, az elgondolkodhat, hogy tényleg hirdette-e már Krisztust?
Teréz: Igen, boldogok az üldözöttek és az esztelenek, mert Papánk házában a legkiválóbb hely várja őket!
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Kimondhatatlan örömöt okozott híveinknek a hír, hogy a Mindenható Isten kegyelme és munkád eredményeképp az angol nép lerázta magáról a tévedés sötétségét és megvilágosodott szent hitünk fénye által: immár egészséges lélekkel tapos a bálványokon, melyeket korábban esztelen félelemmel imádott.
(Nagy Szent Gergely pápa leveléből, melyet Ágoston szerzetesnek írt, akit az angolszászok megtérítésére küldött. – Ep. XI, 36) in: Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve - bevezető, 21.o.)


„Már régóta táplálkoztam Krisztus követésének a ’tiszta lisztjével’, ez volt az egyetlen könyv, amely jót tett nekem, mert nem találtam még rá az Evangéliumban elrejtett kincsekre. Az én kedves Imitatiom csaknem mindegyik fejezetét könyv nélkül tudtam, ez a kis könyv mindig velem volt, nyáron a zsebemben, télen a muffomban hordtam, hagyományossá is vált már; Nagynénémnél sokat mulattak ezen és fel-felütve a könyvet, elmondatták velem azt a fejezetet, amelynél kinyílt.”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 121.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.