219. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Jöjj, szeretett nővérem, segíts a gyermekeinknek, hogy megértsék a választ a legfontosabb kérdésre!
Teréz: Igen, de melyikünk tegye fel a kérdést? Mert nem mindegy, hogy kinek a hangmagasságán kezdjük meg a menyei kórus énekét!
Gergely: Én megyek elöl, de nekem mégis nagyobb öröm, ha inkább rád figyel minden kezdő.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, most is egyetértek veled, mert itt már nem tudsz hamisan énekelni, azonban a nyitó hangot picit lejjebb kell vinni. Íme, a legfontosabb kérdés: hogyan kell szeretni? Aki nem szűnik meg ezt a kérdést újra és újra őszintén feltenni, az sokakat fog Papához vezetni.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Az elöljáró tetteinek éppúgy felette kell állnia a nép viselkedésének, amint a pásztor életmódja is különbözik a nyájétól. Tudatában kell lennie, milyen fontos, hogy le ne térjen a helyes útról, hiszen hozzá képest a népet egyszerűen csak ’nyájnak’ nevezik. Elengedhetetlen tehát, hogy gondolatai tiszták, tettei kiválóak legyenek, tudjon bölcsen hallgatni és okosan beszélni, felebarátai szenvedésével együttérezzen, az elmélkedésben múljon felül mindenkit, a jók alázatos társa, a bűnösök vétkeinek rendíthetetlen ellensége legyen buzgó igazságosságával, külső elfoglaltsága ne vonja el a belső szemlélődéstől, de a külvilág gondját se hanyagolja el a lelkiekkel való törődés miatt. E rövid felsorolás után vizsgáljuk meg bővebben e kötelességeket.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 69.o.)


„Ha tudná, milyen jóságos lesz velem szemben a jó Isten! De ha egy egészen kicsit nem lesz jóságos, akkor még jóságosabbnak fogom találni… Ha a Tisztítótűzbe megyek, nagyon meg leszek elégedve. Úgy teszek majd, mint a három zsidó a kemencében. Sétálni fogok a lángokban a Szeretet énekét énekelve. Ó, milyen boldog lennék, ha a tisztítótűzbe jutva lelkeket tudnék menteni, szenvedni helyettük, mert akkor jót tennék, kiszabadítanám a foglyokat.”
(Kis Szent Teréz, Utolsó beszélgetései nővérével, 42.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.