25. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Egyetlen valódi jótettünk lehet, maga a szeretet. Ez állít minket az Egyházban arra a helyre, ahol lennünk kell. Ekkor a Szentháromság asztalánál foglalunk helyet.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, ha a szeretet túláradó örömét akarja elnyerni valaki Papa jutalmaként, akkor meg kell tanulnia a múló emberi dicséretet levegőnek nézni, de nem levegőként szívni.
Gergely: Úgy örülök, hogy megvalósult az álmod, Teréz nővérem, hiszen most már minden időt és teret átér a szereteted!
Teréz: Igen, és most segítsünk gyermekeinknek, hogy a fárasztó és elbizonytalanító, örökös hivatáskeresésük véget érhessen. Sürgessük őket Krisztus szeretetével, mert különben megelégszenek titkos önimádatuk penészes kenyerével.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Inteni kell őket, hogy ne becsüljék le jó tetteiket, hanem reménykedjenek abban, hogy értük szép jutalomban lesz részük. Leértékelik a jó tetteket, ha megelégszenek értük az emberek kegyével. Ha múló dicséretet keres csupán, az örök jutalomra érdemes jó tettet silány áron adja el. E hitvány árról így nyilatkozik az Igazság: „Bizony mondom nektek, megkapták jutalmukat” (Mt 6, 2) Inteni kell őket, hogy gondolják meg: amikor titokban gonoszak, nyíltan jó példával járnak elöl, ezzel megmutatják, hogy azt az utat kell követni, amit ők kerülnek, s azt szeretni, amit ők gyűlölnek: másoknak élnek, maguknak meghalnak.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 267-268.o.)


„Megértettem, hogy a SZERETET MAGÁBAN FOGLALJA AZ ÖSSZES HIVATÁSOKAT, HOGY A SZERETET A MINDEN, HOGY ÁTFOG MINDEN IDŐT ÉS MINDEN TERET … EGYSZÓVAL, HOGY ÖRÖKKÉVALÓ! És akkor túláradó, észtvesztő örömömben felkiáltottam: Ó Jézus, én Szerelmem … végre megtaláltam a hivatásomat … AZ ÉN HIVATÁSOM A SZERETET! … Igen, megtaláltam a helyemet az Egyházban és ezt a helyet Te adtad nekem, Istenem … Az én Édesanyámnak, az Egyháznak a szívében én leszek a Szeretet … így minden leszek … így meg fog valósulni az álmom!!! …”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 228-229. o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.