254. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, aki utoljára jött, arra zúdul a legnagyobb szeretetözön, mint ahogy a családban a legkisebb a legelső. Ezt te tudod a legjobban, kétszeresen is, hiszen a vágyakozásod a pokolból az égig nőtt, miközben az életszentséged megelőzött minden testvérnőt.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, és amikor az égig növekedtem, akkor meglepő hatalom lett az osztályrészem. Szűz Mária segített nekem legyőzni a hatalomtól való félelmemet.
Gergely: Mesélsz erről a segítségről?
Teréz: Igen, szemléltem Szűz Mária misztériumát, hiszen ő egyszerre anya és szűz. Anya, tehát gyermeke fölött van hatalma, és szűz, mert legyőzte őt a mennyei tűz. Az anyaság és a szüzesség, mint hatalom és hatalomnélküliség, a teljes önátadás megvalósult életformája lehet, ezért Papánk szemében mindkettő egyaránt értékes.
Gergely: És a mennyországban mindkettő elmúlik, és mindkettő újjá teremtődik, hiszen mi is szüntelenül a gyermekeinkről beszélünk, pedig emberi test nem vette el a szüzességünk.
Teréz: Igen, itt nincs se anyaság, se szüzesség, mert megszűnt a hatalom utáni éhség. Itt már úgy él az anya, mint a szűz, a szűz pedig, mint az anya, és mindketten úgy, mint Isten angyala.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Az gyakorolja jól a hatalmat, aki kézben tartja és megzabolázza. Az kormányoz jól, aki hatalmával felülemelkedik bűnein és egyenlő marad embertársaival. Az emberi lélek gyakran akkor is pöffeszkedik, ha semmi hatalma sincs: mennyivel kevélyebb lesz, ha hatalmat kap! Az él helyesen a hatalommal, aki arra használja, ami jóra segít és kiirtja belőle, ami bűnre kísért; ha egyenlőnek tekinti magát a többiekkel, de a bűnösöket buzgón megbünteti.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 89-90.o.)


„Az angyalok nem tudnak szenvedni. Nem is olyan szerencsések, mint én. De mennyire meglepődnének, ha szenvednének és azt éreznék, amit én érzek!... Igen, nagyon meglepődnének, mert én is meglepődtem.”
(Kis Szent Teréz, Utolsó beszélgetései nővérével, 97.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.