279. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, az Úr nem tartozik nekünk semmivel, mi tartozunk neki, mégpedig önmagunkkal.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, az Egyház pedig tartozik a világnak az Evangéliummal. Jézus csodálatos terve velünk, hogy az adósa leszünk, és önmagával fizet helyettünk.
Gergely: Épp ezért a mennybe se juthat be más, csak akinek a hősies istenszeretete több, mint csodás. Aki mások számára maga a megváltás, annak életében megfordul az adós-hitelező ellenhatás: minél inkább szeret, annál jobban kapja a szeretetet. Minél többet pazarol, annál gyorsabban tűnnek el a kamatok.
Teréz: Igen, ez a kiszámíthatatlan logika a szentek egyszerű játéka, és minden tettük nagyszerű bizonyítéka. Ez a szeretet illata, ami a szentek életéből nem hiányozhat.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Amikor lelkünkben azt a lehetőséget vizsgáljuk, hogy istenes életet akarunk élni, kíváncsiak vagyunk mások példájára, hogy ők hogyan élnek. Megvizsgáljuk a szent emberek életét, hogy utánozzuk őket, és többnyire úgy találjuk, hogy a szent emberek gyakran csodálatos dolgokat visznek véghez, számtalan csodát tesznek…”
(Nagy Szent Gergely, HEz II, 5., 21-22., idézi: Markus, A. Robert, Nagy Szent Gergely és kora, 102.o.)


„Hol van, miért nem vigasztal meg, hiszen Ő az egyetlen barátunk? Nincs messze, egészen közel van, ránk néz, koldulja szomorúságunkat, vergődésünket, szüksége van rá a lelkek, a lelkünk megmentéséhez. Csodálatos jutalmat készít nekünk, nagy tervei vannak velünk! De hogyan mondhatja: ’most rajtam a sor’, ha mi nem tettük meg a magunkét, nem adtunk neki semmit? Nehezére esik, hogy a szomorúság kelyhéből itasson minket, de csak így készíthet fel, hogy ’úgy ismerjük, amint Ő magát ismeri, és magunk is Istenekké váljunk’ (1Kor 13,12) Ó, milyen nagyszerű sors, milyen hatalmas a lelkünk!...”
(Kis Szent Teréz, A Szeretet rejtekében – Teréz levelei nővéréhez, 17.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.
        Az eddigi részeket olvashatja a http://csepeticsapata.hu/terger/index.html címen.