298. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, aki nem engedi magát formálni, az mindig a zajt fogja zabálni.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, mert akit a világ délibábos hazugsága fáraszt, az az átalakulásban csak a fájdalmat látja, de az újjászületést nem várja. Pedig ha kibírná az utat az utolsó hegycsúcsig, akkor megismerné az igazi való világot, ami több, mint parasztvakító mócsing.
Gergely: Milyen szókimondó vagy!
Teréz: Igen, mert az óriások nem félnek, ezért mindig az égig érnek!
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„A betegeknek el kell mondani, hogy ha a mennyei hazát tekintik sajátjuknak, ezen a földön, akárha idegenben lennének, szenvedéseket kell elviselniük. Az Úr templomának építésekor azért faragták kint a köveket, hogy ne hallatsszon a kalapácsok kopogása: minket is kint ostoroznak, hogy ütlegelés nélkül kerülhessünk az Úr templomába. Az ütések leválasztják rólunk, ami felesleges bennünk, hogy abban az épületben csak a szeretet egysége kössön majd egybe minket.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 158.o.)


„Nem is tudom, hogy ringathattam magam a Kármelbe-lépés édes gondolatába, hiszen még gyermekcipőkben jártam … Kellett, hogy a jó Isten egy apró csodát tegyen, amitől azután egy pillanat alatt megnövök s ezt a csodát Karácsony felejthetetlen napján tette; azon a fényességes éjszakán, amely megvilágítja a Szentháromság gyönyörűségét, Jézus, az édes, kicsi, egy órás Gyermek, lelkem éjszakáját fényözönné változtatta … Ezen az éjjelen, mikor gyengévé és szenvedővé vált irántam való szeretetből, engem erőssé és bátorrá tett, rám adta fegyverzetét s ezen áldott éjszaka óta nem estem el egyetlen harcban sem, hanem ellenkezőleg: győzelemről-győzelemre mentem s úgyszólván ’az óriás pályafutását’ (Zsolt 19,5) kezdtem meg! …”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 115.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.
        Az eddigi részeket olvashatja a http://csepeticsapata.hu/terger/index.html címen.