305. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, észrevetted már, hogy a nagy művekből mindig az lesz a legtöbbet idézett gondolat, ami az első oldalakon van?
Teréz: Igen, mert lehet, hogy téged is csak addig olvastak, mint a Vallomásokat.
Gergely: Igen, igen… Nehéz mesterség végigolvasni a szentek könyvét. De vajon hogy jár a mennyei beszélgetés?
Teréz: Igen, ugyanígy, mert az emberi megismerés nem változik. Gergely testvérem, inkább segítsünk nekik, hogy a kincseink gyorsan gyógyítsák a sebeik!
Gergely: Jó! Én ezt választottam tőled: „Csak az a hangya mehet fel a Holdra, amelyik a Holdat előbb másoknak lehozza.”
Teréz: Igen! Így igaz, csodaszép gondolat! Mielőtt tőled ajánlanék, magamtól is szemezgetnék, ha nem túl nagy illetlenség?
Gergely: Halljuk! Halljuk! Te már idézheted magad, hiszen üdvözült lélek vagy!
Teréz: Igen, íme: „Belehalunk a keresztbe, hogy belehulljunk a kegyelembe!” És egyet akkor tőled is, mert egyikünk szebb, mint a másik: „Aki mer várni és kérni, az belép az új életbe a semmin át.”
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„A tanulatlanok ne merészeljenek tanítóhivatalt vállalni. Senki nem vállalkozik olyan mesterség tanítására, melyet előzőleg nem tanulmányozott behatóan. Nincs nagyobb vakmerőség annál, mint amikor tudatlanok vállalják magukra a lelkipásztori hivatalt, hiszen a lelkek kormányzása a legnehezebb mesterség. Ki ne tudná, hogy a lélek sérülései rejtettebbek a test sebeinél? Mégis előfordul, hogy nem átallják a szív orvosainak feltüntetni magukat olyanok, akiknek a lélek tanítására vonatkozó parancsokról sejtelmük sincs, márpedig az, aki nincs tisztában az orvosságok hatóerejével, szégyellné magát a test doktorának nevezni.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 39.o.)


„Mint ahogy kiváló harcosok tanítják gyermekeiknek a fegyverforgatás mesterségét, úgy beszélt ő nekem az élet harcairól, a pálmáról, amit a győztesek kapnak … Beszélt még nekem Mária arról, hogy milyen könnyen gyűjthetünk nap mint nap halhatatlan értékeket, s milyen szerencsétlenség, ha úgy megyünk el ezek mellett, hogy nem veszünk magunknak fáradságot s nem nyújtjuk ki a kezünket értük, azután elmondta, hogyan lehet szentté lenni a kis dolgokban való hűség által; nekem adta a ’Lemondásról’ című kis lapot, amelyen gyönyörűséggel elmélkedtem …”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 88.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.
        Az eddigi részeket olvashatja a http://csepeticsapata.hu/terger/index.html címen.