318. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, a zsidók azért éltek túl minden népet, mert valóban éltek. Mert megadatott nekik az idő megértése, ezért éltek. Csak az él, aki az időben van. Csak az van az időben, akinek totális emlékezete van. Aki nem jut el a totális emlékezésre, az nem él, az nem élhet. Isten a saját emlékezéséből részesítette az Ő népét.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, és Papa emlékezése maga az egész. Aki pedig leragad a mozaikoknál, az a saját elméletéből félelmet gyárt.
Gergely: Az egész maga Krisztus, az örökké élő Istenfiú, aki által minden van.
Teréz: Igen, és mi emlékezünk rá, mint isteni gyermekre, mint fiatal felnőttre, mint megfeszített Mesterre és mint feltámadott Istenemberre, aki ugyanaz tegnap, ma és mindörökké.
Gergely: Ámen.
Teréz: Igen.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„A vezetőt külső elfoglaltsága ne vonja el a lelkiek gondozásától, de a külvilág gondját se hanyagolja el a lelkiekkel való törődés miatt, nehogy a tetteknek átadva magát a lelkiekben kárt szenvedjen, vagy csak a lelkiekkel foglalkozva megfeledkezzen a felebarátairól való gondoskodásról.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 96.o.)


„Boldogan vártam a Szentlélek látogatását, mint az apostolok … Örültem annak a gondolatnak, hogy nemsokára tökéletesen kereszténnyé leszek s főleg annak, hogy örökre ott lesz a homlokomon a misztikus kereszt, melyet a szentséget kiszolgáltató Püspök rajzol rá … Végre elérkezett a boldog pillanat, a Szentlélek leszállásakor nem éreztem heves szélfúvást, inkább csak azt a könnyű szellőt, melynek a susogását Illés hallotta Hóreb hegyén … Ezen a napon megkaptam szenvedni-tudás erejét, mert lelkem mártíriumának nemsokára el kellett kezdődnie …”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 96.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.
        Az eddigi részeket olvashatja a http://csepeticsapata.hu/terger/index.html címen.