324. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: A hézag vagy a huzat visz közelebb Istenhez, Teréz nővérem?
Teréz: Igen, mindkettő, főleg, ha érti is az istenkereső…
Gergely: A hézag a csend tere, ahol szabadon gondolkodhatok. Akinek ilyen nincs, az gyorsan teremtse meg, és övé lesz minden kincs. A huzat a Szentlélek és az emberi lélek közti nyitott folyosó, ahol szabadon áthúz a kegyelem, mert nem akadályozza a félelem. Akinek ilyen nincs, az kérjen áldást attól, aki mindig a jelenből startol.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, te nagy hézagmester, áldjuk meg a gyermekeinket, hogy a Szentlélek vezesse egészen belülről az ösztöneiket!
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Ezért mondja feljebb az Írás: ’Úgy vagy, mintha a tenger közepén feküdnél, mint az alvó kormányos, aki elvesztette a kormányt’ (Péld 23,34). A tenger közepén fekszik az, aki a világ kísértései között nem veszi észre, hogy a bűnök úgy rohannak rá, mint megannyi fenyegető hullám. Kormányát veszti a kormányos, amikor az ész nem kormányozza többé a test hajóját. A kormányt elveszíteni a tengeren annyi, mint elővigyázatlanul hajókázni a világ viharai közepette. Ha a kormányos körültekintő, a hullámokkal ellenkező irányban, vagy a dühös szeleket rézsút kikerülve igazítja hajóját.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 256.o.)


„Egyszer apátságbeli tanítónőim egyike kérdezte, hogy mit csinálok szabad napjaimon, ha egyedül vagyok. Azt feleltem, hogy az ágyam mögé megyek, ahol van egy hézag, melyet könnyen elfüggönyözhetek és ott ’gondolkodom’. – De mire gondol? kérdezte. – A jó Istenre gondolok, az életre … az ÖRÖKKÉVALÓSÁGRA, egyszóval: gondolkodom! … A jó apáca sokat nevetett rajtam, később is szeretett emlékeztetni arra az időre, mikor gondolkoztam, kérdezve, hogy gondolkodom-e még … Most értem meg, hogy elmélkedtem, anélkül, hogy tudtam volna s hogy a jó Isten a rejtekben már tanított engem.”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 88-89.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.
        Az eddigi részeket olvashatja a http://csepeticsapata.hu/terger/index.html címen.