70. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Földi életemben, Teréz nővérem, amikor sok gyermekünk komoly bukása miatt szenvedtem, feltettem magamnak a kérdést, hogy lehet-e hiteles a rosszra irányuló vágy. Aztán a Szentlélek megértette velem, hogy ez a gondolat a gonosz lélek mesterkedése.
Teréz: Igen, így van. A rosszra irányuló vágy, Gergely testvérem, sohasem lehet hiteles, sokkal inkább hitellenes.
Gergely: Ezt én is így látom már, mégis a vágy maga jó, csak nem mindig a mennyei célra tartó. Nézni, érezni, ízlelni, tapintani a lelki vagy a testi dolgokat – ez mind Isten szava bennünk. Ezzel mutatja, hogy merre menjünk.
Teréz: Igen, és ha valamit nem értünk, akkor az Ige édesanyja lehet a példaképünk. Ő sem mindig értette Isten akaratát, mégis szeretettel adta át a saját vágyakozását.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Az Úr Júdea képében azért emlékezteti a próféta által e világ romlott elméit régi bűneikre, hogy szégyelljék magukat és ne kövessenek el bűnöket a jövőben. „Ezek kicsapongást folytattak Egyiptomban fiatalkoruktól fogva. Hagyták, hogy simogassák ott a mellüket és cirógassák szűzi keblüket” (Ez 23,3). Egyiptomban simogatni a mellet, annyit jelent, hogy az ember vágyait hatalmukba ejtik a világ tisztátalan kívánságai. Egyiptomban erőszakot tenni a szűzi kebleken annyi, mint ingerlő érzékiség rombolásával megfertőzni az ép természeti ösztönt.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 235-236.o.)


„Milyen kedves lesz megismerni az égben mindazt, ami a Szent Családdal történt! Amikor a kis Jézus növekedni kezdett, talán amikor böjtölni látta a Szent Szüzet, azt mondta neki: ’Én is szeretnék böjtölni.’ És a Szent Szűz azt felelte: ’Nem, kis Jézusom, te még nagyon kicsi vagy. Nincs erőd hozzá.’ Vagy az is lehet, hogy nem merte megakadályozni benne.”
(Kis Szent Teréz, Utolsó beszélgetései nővérével, 103.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.