96. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, úgy látom, hogy a Szentlélek felkészíti a gyermekeinket az utolsó harcra a sötétség országa és a világosság országa között.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, de nincs mitől félniük, mert a harc nem a győzelem kivívásáért folyik, hanem Krisztusunk győzelmének kihirdetéséért. A harc már eldőlt, de még nem mindenki tud erről!
Gergely: Minden lusta ébredjen fel, nehogy a nyitott ajtó mellett menjen el! Minden szent legyen még serényebb, nehogy a mennyei mundért szégyen érje!
Teréz: Igen, és ehhez a harchoz sok szép karizma kell, amiket Papánk sóvárogva önti azokra, akiknek nyitva a marka.
Gergely: De milyen jó, hogy az ajándékot nem kell, és nem is lehet kiérdemelni, ráadásul annál többet kapnak belőle, minél több hálát tudnak kiénekelni!
Teréz: Igen, az ajándékot Isten adja: úgy és akkor, ott és annak, akinek Ő akarja. Azért ad ajándékot, hogy megnyisson egy szolgálatot, és minden gyermekünk bőséges gyümölcsöt hozzon.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„A tennivalóit elmulasztó rest ember nehézségekkel hozakodik elő, és fél a baj beálltától. Miután elhitette magával, hogy okkal retteg ettől vagy attól, oda lyukad ki, hogy nem ok nélkül tétlenkedik. Jól mondja Salamon: ’Ha a tél beköszönt, a tohonya nem szánt, aratáskor keres, de nem talál semmit’ (Péld 20, 4). A rest nem szánt, mert hideg az idő, és tohonya tétlenségében elmulasztja megtenni kötelességét. Hideg miatt nem szánt a rest, amikor a kisebb bajtól tartva elmulasztja a nagy feladatokat. Erre vonatkozik, hogy ’aratáskor keres, de nem talál semmit’. Aki most nem fáradozik homloka izzadságával a jóban, az ítélet forró napján hiába kívánkozik a Mennyei Királyságba: nyárban koldul, de semmit nem kap.”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 172.o.)


„Miért fél már előre? Várja meg legalább, hogy itt legyen, és csak akkor kezdjen aggodalmaskodni. Úgy látja, hogy én gyötrődöm arra gondolva, hogy majd üldözések és tömeggyilkosságok lesznek --- amint azt jövendölték --- és magának talán majd kiszúrják a szemét? (…) A végső idők szentjei annyira felülmúlják az első időbelieket, mint a cédrusok a többi fát.”
(Kis Szent Teréz, Utolsó beszélgetései nővérével, 57.o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.