98. rész

Fiktív dialógus - Cseh Péter Mihály

Gergely: Atyánk kedves gyermekei! Szeretettel vesszük, ha velünk együtt osztoztok beszélgetésünk örömében!
Teréz: Most jól füleljetek!
Gergely: Teréz nővérem, sajnálom a gyermekeinket, amikor sok szeméttel tömik a hasukat, a fejüket, pedig meg kell, hogy értsék, hogy a szentek mindig is az önmegtagadást kedvelték.
Teréz: Igen, Gergely testvérem, aki habzsol, az nem eszik, aki pletykál, az nem beszél, hanem csak nyerít, aki bárkivel, bárhogyan hál, az elveszíti a szerelem tisztaságát. Ezért kell mindent az Úrtól tanulnunk: enni, inni, ülni, állni és tiszta szívvel szeretni. Ha Őt szelíden figyeljük, akkor mennyei mézzel telik meg a testünk-lelkünk.
Gergely: Az Úrnak nincs hiányérzete, nincs lemaradva, nem kell utolérnie önmagát, mert Ő sosem szalad az élet hajója után.
Teréz: Igen, Ő valóban ilyen, és én bízom jóságos Papánk bölcsességében, mert mindig egészen velünk van az életünk eseményeiben. Ő nem siet, nem kapkod, de nem is csavarog, hanem minden pillanatba bele adja egész önmagát, így emeli fel minden alkotását.
Gergely: Nővérem, most menjünk dicsérni Őt!
Teréz: Igen, az lesz a legjobb, ha engedelmeskedek neked, testvérem!


A következő idézetek inspirálták a fenti dialógust

„Az emberi nem Megváltója így szólt, amikor a gyomor falánkságától óvott: ’Vigyázzatok, nehogy elnehezedjék szívetek a mámorban, a tobzódásban’ - de azonnal hozzáfűzte: ’meg az élet gondjaiban.’ Emellett erősen megfenyegetett: „és készületlenül érjen benneteket az a nap’ melyről azt is elmondta, milyen lesz: ’mert mint a tőr, úgy fog lecsapni a föld népének minden lakójára.’ (Lk 21, 34-35) Másutt azt mondta: ’Senki se szolgálhat két úrnak’ (Lk 16,13)”
(Nagy Szent Gergely, A lelkipásztor kézikönyve, 97.o.)


„’Az élet hajód s nem lakóhelyed! …’ Ez a pár kis szó visszaadta a bátorságomat; annak ellenére, hogy a gyermekes vallásosság oly sok benyomását mosták el már az évek, a hajó képe még ma is magával ragadja a lelkemet és segítségére van a száműzetés elviselésében … Nem mondja-e a Bölcsesség is, hogy „Az élet olyan, mint a háborgó hullámokat hasító hajó, amely sebes útjában semmilyen nyomot nem hagy maga után? …(Bölcs 5,10)” Mikor ezekre a dolgokra gondolok, lelkem a végtelenbe merül, mintha súrolnám már az örök partot … Mintha átölelne Jézus … Szinte látom, amint jön Égi Édesanyám, hogy ott legyen, mikor találkozom Papával … Mamával … a négy kis angyallal … S végül szinte már élvezem az igazi, az örök családi életet …’”
(Kis Szent Teréz, Önéletrajz, 105-106. o.)

        Ha a címlistára fel vagy le kíván iratkozni, jelezze azt a terez.gergely@gmail.com e-mail címre.